2019. április 15.

Kertek ébredése

Madárcsicsergés hallatszik már mindenütt. Tavasz illata kezdi átlengeni a levegőt, a fák és a bokrok rügyei megpattannak.

Sokan, akik tél óta vigyázzuk a madárkák életét, etetjük őket a kihelyezett madáretetőkből, ha van egy-egy visszajáró, szívünknek kedves kis madár, akit szeretnénk még marasztalni, akkor lepjük meg őket a kert egyik sarkába vetett napraforgómaggal, ami ha kihajt s tányért fejleszt, kedvükre csipegethetnek majd belőle.

Gyepkezelés

Pázsitunk utánpótlása érdekében kombinált műtrágyát adjunk neki, a fűnyírást követően (NPK; nitrogén, foszfor, kálium tartalmú, 1,5-2 dkg/ m2 mennyiségben), majd locsoljuk be.


Amennyiben a pázsit gombás betegséggel fertőzött, Amistarral és Dithan M45, továbbá tapadást elősegítő adalék (Nonit) bekeverésével, majd a fű bepermetezésével szüntethetjük meg a tüneteket.

Tujabarnulások ellen

Rengeteg tuja esett áldozatul az elmúlt években a száraz időjárásnak és a tujaszúnak köszönhetően. Tünetei: barna, elhalt ágak, elbarnult foltok a tuja ágai között, fúrásnyomok a törzsön!

Legfőbb oka a barnulásnak, hogy sokan előnyben részesítik a Nyugati tuja – köztük a Smaragd tuja – ültetését, telepítését, ami igazán a mocsaras területeket és a páradús levegőt kedveli. Az itthoni környezet túl száraz neki, ezért levélbarnulással reagál. A párás levegő hiányát pótolhatjuk reggeli permetező jellegű locsolással, de érdemesebb Keleti típusú tuját telepíteni kertünkbe. A Keleti tuja jól bírja a szárazságot, fénykedvelő, a téli fagyokat is jól viseli és a meszes talajon is megél.



Akit még érdekelne, hogy mi oka a tujabarnulásoknak, mi a helyzet a poloskákkal és mikor ültessük a zöldségpalántákat virágokat az kattintson ide és látogasson el a Biagazdaság új weboldalára.


Kellemes húsvéti ünnepeket és napsütéses kertészkedést kívánunk!

(2019. 04. 15. - Ingrid és Péter, Biagazdaság)

A sorozat többi része ide kattintva megtekinthető