2019. október 25.

Idén tavasszal Pecatón is elindult a gigabites passzív optikai hálózat (GPON) fejlesztése. A tervezést a Magyar Telekom Nyrt. megbízásából a CommCAD Kft. végezte, míg a műszaki kivitelezést a HÁL-ÉP Telekommunikációs Hálózattervező és Kivitelező Kft. júniusban kezdte el. Októberre beérett a gyümölcs, a Telekom elindította a szerződésközékeset, néhány otthonban már gyors internetet, esetleg hozzá kapcsolt madzagos otthoni telefont és Telekom TV-t élvezhetnek.
A terep változatossága miatt sok ingatlanon eddig nehézkes volt az internetelérés. Általában mikrohullámú és mobilinternet választottak a helyiek, de vannak olyan területek, ahol egyik sem jelentett megoldást. Mostanra – kevés kivétellel – Pecató egész területén elérhető a nagy sebességű optikai rendszer.

Szerződéskötés módja

Akit a szolgáltatás érdekel, az a szerződést kötés legegyszerűbben online teheti meg. A telekom.hu oldalról a szolgáltatások menüpont alatt ki kell választani az otthoni internetet, majd meg kell adni a pontos utcanevet és házszámot. Ennek ismeretében a rendszer felajánlja a választható csomagokat. A bekötés pár nap alatt megtörténik. Például egy vasárnapi online rendelésre már hétfőn jelentkeztek és csütörtökre már be is kötötték.


Hasznos tipp!
Érdemes megnézni, mennyire változik az előfizetés díja egy vagy két év hűségidővel vagy anélkül. Valamint érdemes matekolni, hogy csomagban vagy anélkül rendeljük meg a szolgáltatást. A szolgáltatás telepítési díja 5100 Ft, ha egy év hűséget választunk akkor ezt elengedik. 

Problémás cím? Nem gond!

Sajnos Pecató nem minden területe van regisztrálva házszám szerint a Telekomnál. A címet megadva előfordulhat (pl. a Hold utcában), hogy „Az általad beírt cím nem található a rendszerben.” üzenetet kapjuk. Nem kell megriadni, ebben az esetben is lehet szerződést kötni, csak kicsivel bonyolultabb. Igényünket vagy online üzenetként, vagy e-mailben, vagy a 1414-es telefonszámon kell jelezni. Az igényt a műszaki osztályhoz továbbítják, ők mérik fel a lehetőségeket. Ez a procedúra elviekben akár 15 napig is tarthat, ami után értesítenek a továbbiakról. Nem kell feltétlen kivárni a határidőt, érdemes érdeklődni a telecom.hu oldal Chat funkcióján keresztül hétfőtől péntekig, 7-22 óra között, vagy szombaton és vasárnap 8-20 óra között.

(2019. 10. 25. - Égő Ákos)