2019. október 10.

Néhány szökött kutyával kapcsolatban egy  nagyon fontos poszt született a pecatavi közösség Facebook oldalán. Hogy minél több emberhez eljusson itt is megosztom a bejegyzést. 


Ez a két, egyenként kb. 50 kg-s pásztorkutya mászkál jelenleg lenn a tó környékén szabadon. Gazdájuk az az idős ember, akinél mindenféle háziszárnyasok találhatók, a Pecató utcában lakik. A kutyák nem először vannak kinn. Tudtommal a már elköltözött, de annak idején a kisközértet üzemeltető hölgy egyik kiskutyáját is ők ölték meg.

Ma reggel fél órával a videó készítése előtt sétáltatta a férjem a három kutyánkat, ha ezekkel akkor találkozik, ott lett volna vérengzés, és ember nincs, aki szétszedte volna őket. Akkor pedig a továbbiakat nem is taglalnám...

Továbbá a Horhos utcában, az elején a három kis fehér kutya közül egy rendszeresen az utcán van - szintén ma reggel is -, és az arra járókat támadja, hiszen védi a területét. Minket többször megtámadott már, a pórázon vezetett kutyáink sétáltatása közben is, de amúgy bárkinek nekimegy. Tudomásom van róla, hogy írásban is kapott már kérést a gazda. Volt, hogy otthon volt, az autóban ült, és végignézte, ahogy támad minket a kutyája, de nem szólt neki. Nincs ezzel baj, egy három kilós kutyától az ember nem szarja össze magát, én inkább attól tartok, hogy előbb-utóbb neki lesz ebből baja.

Nem tudom tényleg mit lehetne tenni a szabadon kóborló kutyák gazdáival, hogyan kéne megértetni, hogy ez nem normális dolog... sejtésem szerint sehogy, mert ez egyszerűen valamiért nem megy át bizonyos gazdák agyán. Elfogadom, csak akkor ők is fogadják el, hogy szabálysértést követnek el, ami büntethető, valamint ha bárkit megtámadnak ezek a kutyák, még súlyosabb büntetésre számíthatnak. Meg kéne érteni, hogy nem kötelesek az emberek nem félni a szabadon kóborló ebektől, akár veszélyesek az emberre akár nem, és beszélhetünk megértésről, elfogadásról, meg kollektíváról, meg fogjunk össze, meg szeressük egymást, meg peace-love-unity és egyebek, de ha ilyen alap dolgokban sem tudunk szabálykövetők lenni, és egymás iránti tisztelettel lenni, akkor nagyobb dolgokban hogyan is?

A kérdés költői, nem várok rá választ természetesen.


2019. 10. 10. - Vad Ász Mária Magdolna